Chronunutritie
Controle over je eetlust.
De chronobiologie is de wetenschap die het functioneren
van de biologische ritmen van levende wezens bestudeert.
Deze ritmen worden gecontroleerd door de biologische 24 uurs-klok die zich in onze hersenen bevindt,reagerend op uitwendige stimuli (“synchronysatoren”) : afwisseling dag/nacht of werk/rust…
De functie van de hersenen en het zenuwstelsel van een individu worden geregeld door dergelijke biologische ritmen.
Het is dus van zeer groot belang de chronobiologie die toepasselijk is op de hersenen goed te kennen en te respecteren, om op de juiste ogenblikken de juiste voedingsstoffen aan te reiken voor een correcte synthese van de cerebrale neuromediatoren (= stoffen die in de hersenen de communicatie, de “go’s” en de “no-go’s” regelen).
Er bestaan vele neuromediatoren waarvan de twee belangrijkste groepen zijn:
· De catecholamines, DOPAMINE en NORADRENALINE, die ’s ochtends toelaten uit de startblokken te schieten, de fysieke en intellectuele activiteit gaan sturen, en ook de controle van de eetlust mede beïnvloeden.
· De indolamines , SEROTONINE en MELATONINE, die de verzadiging en sereniteit bevorderen, alsook de ontspanning ’s avonds en de slaap. Ze zijn essentieel voor de controle over het eetgedrag, voornamelijk de drang naar zoetigheden in het tweede deel van de dag, tussen 15h en 23h.
De synthese van deze neuromediatoren vergt de aanwezigheid van
specifieke aminozuren die door onze voeding worden aangebracht:
· TYROSINE voor de synthese van de catecholamines, zal vooral ’s ochtends moeten aangereikt worden.
· TRYPTOPHAAN voor de synthese van de indolamines en dat gedurende de ganse dag moet aangevoerd worden om het meest actief te zijn in de namiddag en avond.
Indien de aanvoer via de voeding niet voldoende is, en dus de biologische ritmen niet begunstigd worden, of indien onze behoeften verhoogd zijn, bijvoorbeeld in stress-situaties of aanhoudende conflicten, kan een tekort aan neuromediatoren optreden en kan dit leiden tot klinische symptomen :
Ø humeurstoornissen, angst, stress, depressie, irriteerbaarheid…
Ø verlies aan motivatie
Ø verstoring van de eetlust en hongergevoel
Ø verlies van de verzadiging
Ø drang naar zoetigheden
Ø slaapstoornissen
Samen met U bespreken we in onze Moyo Clinic hoe dit belangrijk chronobiologisch systeem te regelen.
Het belangrijkste is van een heel goede controle te hebben over de eetlust tussen 15h in de namiddag en 23h ’s avonds, want niet het ontbijt, noch het middagmaal doet verdikken,maar wel het verlies van controle over wat we allemaal eten en drinken in die periode van 8 uren tussen 15h en 23h.
De strijd tegen het overgewicht wordt gestreden en gewonnen of verloren in de namiddag en avond.
Chrononutritie helpt U op een natuurlijke manier de strijd te winnen.
Dr. Wilfried Staessens Michelle Aerts